top of page

Συχνές
Ερωτήσεις

1. Σε τί χρειάζεται η ψυχοθεραπεία;


Όταν υπάρχουν μέσα μας ζητήματα που δεν έχουμε επεξεργαστεί, αλλά τα παραμερίζουμε επειδή μας δυσκολεύουν, αυτά έχουν την τάση να κυριεύουν τη ζωή μας με τρόπους που δεν καταλαβαίνουμε ή και συχνά δε μπορούμε να δούμε.
Μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι εντάξει όταν δεν είναι, όμως δε μπορούμε να ξεγελάσουμε το υποσυνείδητό μας: τα ζητήματα που "κουκουλώσαμε" θα βρουν τρόπο να αναδυθούν, είτε ως άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα, προβλήματα στον ύπνο και τη διατροφή, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, δυσκολίες στις σχέσεις και την εργασία, καταχρήσεις και εξαρτήσεις.
Με την ψυχοθεραπεία φέρνουμε στο συνειδητό κομμάτι του μυαλού μας ζητήματα που βρίσκονταν στο υποσυνείδητο και έτσι μπορούμε να αποδεχτούμε και να τροποποιήσουμε ό,τι μας δυσκολεύει.


2. Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;


Βασικό έργο της ψυχοθεραπείας είναι να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, πώς σκέφτεσαι, πώς αισθάνεσαι και πώς συμπεριφέρεσαι.
Θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις πράγματα που σου δημιουργούν δυσλειτουργικά μοτίβα στην καθημερινότητά σου και είτε δυσκολεύεσαι να τα αλλάξεις ή δεν ξέρεις πώς. Δουλεύοντας τα υποκείμενα ζητήματα που συμβαλλουν στο άγχος, την κατάθλιψη, τις δυσκολίες στις σχέσεις, ή οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί, θα αποκτήσεις περισσότερη ηρεμία και σιγουριά.
Στην θεραπεία έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τον εαυτό σου χωρίς να κρίνεσαι, ενώ θα απολαμβάνεις την πλήρη ενσυναίσθηση και την αποδοχή του θεραπευτή. Δεν χρειάζεται να αυτολογοκρίνεσαι ή να φιλτράρεις τί λες. Έτσι μπορείς να μιλήσεις για θέματα που ίσως δυσκολεύεσαι να μοιραστείς με άλλους ανθρώπους στη ζωή σου. Θα μάθεις αποτελεσματικότερους τρόπους να επικοινωνείς τα θέλω σου, θα ενδυναμώσεις την αγάπη για τον εαυτό σου, θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και θα αποκτήσεις πρακτικές δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις προβλήματα και δυσκολίες.
Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση και τους στόχους του καθενός. Στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Ψυχοεκπαίδευσης "Εδώ." προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στις δικές σου προσωπικές ανάγκες και πάντα σε σχέση με τα επιθυμητά αποτελέσματα για σένα.


3. Πώς θα διαλέξω τον σωστό θεραπευτή;


Ο σωστός θεραπευτής, είναι ο σωστός θεραπευτής για ΕΣΕΝΑ.
Μπορείς να επιλέξεις από χιλιάδες καταρτισμένους, εξειδικευμένους σε ό,τι χρειάζεσαι σωστούς επαγγελματίες, αλλά για να μπορέσεις να επωφεληθείς από την ψυχοθεραπεία πρέπει ο θεραπευτής να σου ταιριάξει.
Αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό, ωστόσο έχε κατά νου αυτά τα 3 σημαντικά χαρακτηριστικά:
α) Να νιώθεις ασφάλεια και αποδοχή.
Αυτή είναι η βάση για κάθε πετυχημένη θεραπευτική σχέση. Δε μπορείς να αγγίξεις δύσκολα ζητήματα αν νιώθεις άβολα ή αισθάνεσαι ότι κρίνεσαι.
β) Να μπορεί ο θεραπευτής να σου εξηγεί ό,τι χρειάζεσαι με τρόπο επιστημονικό αλλά κατανοητό.
γ) Να νιώθεις την πρόκληση.
Ο ψυχοθεραπευτής δεν πρέπει απλώς να σε ακούει και να σε καταλαβαίνει. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό, αλλά είναι μέρος μόνο της διαδικασίας. Ο θεραπευτής θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τί πρέπει να αλλάξεις και πώς. Θα σου δώσει τα εργαλεία, αλλά τη δουλειά θα την κάνεις εσύ, και μπορεί στην αρχή αυτό να είναι ψυχικά επίπονο και επώδυνο.
Αξίζει όμως, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δεις μακροχρόνιες βελτιώσεις!


4. Είναι σίγουρο ότι θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;


Όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή, οι πιθανότητες να πετύχεις σχετίζονται άμεσα με τη δέσμευσή σου, την επιθυμία και την προσπάθεια που θα καταβάλεις. Εάν βρεις το σωστό θεραπευτή, βάλετε ξεκάθαρους στόχους και παραμείνεις ανοιχτός/ή στην ανατροφοδότηση, θα έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να λάβεις την βοήθεια που χρειάζεσαι.
Η προσωπική σου εμπειρία θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της δέσμευσής σου στο να βελτιώσεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου.


5. Πόσο καιρό θα κρατήσει η ψυχοθεραπεία;


Αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Φιλοσοφία μας στο Εδώ. είναι η βραχυχρόνια ψυχοθεραπεία για τα περισσότερα περιστατικά, με απώτερο στόχο ο θεραπευόμενός μας να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του!


6. Γιατί ομάδα;


Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες είναι ένας καλός τρόπος να συνδυάσει κανείς την ψυχοθεραπεία με την κοινωνικοποίηση.
-Τα μέλη συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τα κοινά τους προβλήματα και έτσι νιώθουν λιγότερο μόνα στη δυσκολία τους.
-Τα μέλη δεν αλληλεπιδρούν μόνο με τον θεραπευτή, αλλά και μεταξύ τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να συνδεθούν ουσιαστικά και να νιώσουν την υποστήριξη από όλους, ενώ παράλληλα παρέχουν και οι ίδιοι υποστήριξη στους άλλους.
-Συχνά οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί οι σχέσεις τους δεν λειτουργούν. Μέσα στην ασφαλή ατμόσφαιρα της ομάδας, τα μέλη μπορούν να λάβουν ειλικρινή ανατροφοδότηση από τους άλλους που ενδιαφέρονται γι'αυτούς σε οποιοδήποτε βαθμό. Για παράδειγμα, τα μέλη θα μπορούσαν να πουν:
Θα ήθελα να έρθω πιο κοντά σου, αλλά πάντα φαίνεται να με κρατάς σε
απόσταση, με ενοχλεί που πάντα εσύ χαλάς την ηρεμία της ομάδας και όταν
μοιράζεσαι κάτι μαζί μας, εκνευρίζομαι, γιατί χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να
φτάσεις στην ουσία.
-Οι ομάδες δίνουν την ευκαιρία να δούμε πώς ακριβώς οι άνθρωποι σχετίζονται με τους άλλους μία δεδομένη στιγμή και πώς επίσης νιώθουν για τον εαυτό τους.
Παραδείγματα: Περιμένετε συνήθως έως ότου κάποιος σας απευθύνει το λόγο για να μιλήσετε; Ή μήπως παίρνετε μόνοι σας την πρωτοβουλία; Μοιράζεστε μόνο θετικές πληροφορίες για τον εαυτό σας ή και πράγματα για τα οποία ζορίζεστε; Ποια κομμάτια του εαυτού σας αφήνετε να δουν οι άλλοι; Ποια μέρη του εαυτού σας κρύβετε; Πώς χειρίζεστε τη σύγκρουση;
-Τα μέλη ενθαρρύνονται επίσης να δοκιμάσουν και άλλους τρόπους του σχετίζεσθαι. Για παράδειγμα, αντί να κάνεις μία ερώτηση σε κάποιον, εξηγείς γιατί του κάνεις αυτήν την ερώτηση. Αντί απλά να δίνεις συμβουλές, μοιράζεσαι το κίνητρο που έχεις για να δώσεις μία συμβουλή.


7. Είναι όλοι οι συνεργάτες του Εδώ. Επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας;


Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Ψυχοεκπαίδευσης Εδώ. συνεργάζεται με Ψυχοθεραπευτές και Συμβούλους Ψυχικής Υγείας πλήρως καταρτισμένους και πιστοποιημένους από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής – European Association for Counselling (EAC), καθώς και με Ψυχολόγους με Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος.
Παράλληλα συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως μουσικοί, εικαστικοί, δάσκαλοι και διατροφολόγοι στον συν-συντονισμό ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων.


Και...τα πρακτικά!


1. Παρέχετε διαδικτυακές ατομικές συνεδρίες;


Ναι. Το Κέντρο πραγματοποιεί ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικο μέσω Skype, Zoom και Viber.


2. Είμαι επαγγελματίας και ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Ψυχοεκπαίδευσης Εδώ.


Παρακαλώ επικοινωνήστε γραπτώς στέλνοντας email στη διεύθυνση admin@counsellingr.com με τα στοιχεία σας, την ιδιότητά σας και την πρόταση συν-συντονισμού ψυχοεκπαιδευτικής ομάδας ανάλογα με την ειδίκευση και τον τομέα του ενδιαφέροντός σας.
Στην παρούσα φάση το Κέντρο δεν αναζητά συνεργάτες για ατομικές συνεδρίες.


Είμαστε Εδώ!

bottom of page