top of page
  • Writer's pictureΣόνια Α. Κωτίδου

5 «αλλιώτικες» αποφάσεις που θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου & θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου!



Το ξεκίνημα κάθε νέου έτους σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Πολλοί από εμάς παίρνουμε αποφάσεις και θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους για τη νέα χρονιά: θα χάσω κιλά, θα αρχίσω γυμναστήριο, θα κόψω το κάπνισμα, θα αποταμιεύσω, θα γίνω καλύτερος άνθρωπος! Ξεκινάμε αποφασιστικά και με όρεξη τον καινούριο μας εαυτό μόλις συνέλθουμε από το πρωτοχρονιάτικο γλέντι, αλλά συνήθως…γύρω στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου έχουμε ήδη κουραστεί και απογοητευτεί και τα παρατάμε, είτε από την υπερπροσπάθεια της δέσμευσης στις καινούριες μας αποφάσεις, είτε από την πίεση να ανταπεξέλθουμε σε αυτούς τους στόχους-βουνό.


Όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν ως τελικό στόχο να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ας δούμε με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να προσεγγίσουμε και να πετύχουμε τον ίδιο στόχο. Παρακάτω θα βρεις 5 «διαφορετικές» αποφάσεις που μπορείς να πάρεις για τη νέα χρονιά και να τις τηρήσεις!


1. Άσκησε λιγότερη κριτική στον εαυτό σου.


Όλοι έχουμε μέσα μας έναν εσωτερικό κριτή που μας βοηθά να αναλάβουμε την ευθύνη στα λάθη μας, να αλλάξουμε οπτική, να αποκτήσουμε επίγνωση της κατάστασής μας και να τροποποιήσουμε δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Συχνά όμως, ο εσωτερικός μας κριτής είναι υπερβολικά αυστηρός και άκαμπτος, με τάση να στέκεται στα άσχημα και να αγνοεί τα θετικά μας σημεία, παγιδεύοντάς μας συνειδητά ή ασυνείδητα σε αυτοτιμωρητική στάση. Κατανόησε και αποδέξου ότι κανείς δεν είναι τέλειος και επομένως είναι παράλογο και ανέφικτο να απαιτείς από τον εαυτό σου να είναι. Ρώτησε τον εαυτό σου: αν ένας από τους αγαπημένους μου ανθρώπους ήταν στη θέση μου, πώς θα του μιλούσα; Και προσπάθησε να μιλήσεις με τον ίδιο τρόπο και στον εαυτό σου.


2. Άκουσε πιο προσεκτικά τον συνομιλητή σου.


Πολλά προβλήματα στην επικοινωνία με τους άλλους, είτε πρόκειται για την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας, οφείλονται στο ότι δεν δίνουμε αρκετό χρόνο και προσοχή να ακούσουμε τί πραγματικά θέλουν να πουν. Δοκίμασε να ακούσεις τί λέει ο συνομιλητής σου χωρίς να τον διακόψεις, χωρίς να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, χωρίς να τον επικρίνεις και χωρίς να δίνεις συμβουλές, και παρατήρησε πόσο γρήγορα βελτιώνεται η επικοινωνία σου με τους άλλους.


3. Μάθε να λες «όχι»


Μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, άβολο και πολύπλοκο να πούμε όχι. Συχνά δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε ή να πληγώσουμε τους άλλους και δεσμευόμαστε σε δραστηριότητες που δεν θέλουμε να επιδοθούμε με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άγχος και δυσφορία. Μπορεί να νιώθουμε πίεση να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι και αυτό να μας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Το να θέτουμε τα όριά μας είναι ένας βασικός τρόπος να φροντίσουμε τον εαυτό μας και δεν χρειάζεται να δικαιολογηθούμε για αυτό.

Ειδικά σε περιπτώσεις παρενόχλησης, το «όχι» είναι μια πλήρης πρόταση.


4. Ανάλαβε την ευθύνη


‘Όταν πιστεύουμε πως για όσα νιώθουμε, για οτιδήποτε μας συμβαίνει και για όλα μας τα προβλήματα ευθύνονται άλλοι, μπαίνουμε σε θέση αέναου θύματος στην οποία είμαστε ανήμποροι, αφού είναι αδύνατο να αλλάξουμε τους άλλους. Η ευθύνη μπορεί αρχικά να μας κάνει να νιώσουμε άβολα ή δυσάρεστα, ωστόσο η ανάληψή της σημαίνει πως δεν είμαστε έρμαιο αποφάσεων και συμπεριφορών άλλων -έχουμε τη δύναμη και τον έλεγχο να αλλάξουμε τα πράγματα και να βελτιώσουμε την κατάστασή μας. Ανάληψη ευθύνης δε σημαίνει να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι πάντα έκανες αυτό που θεωρούσες πως ήταν το καλύτερο. Τώρα που αντιλαμβάνεσαι κάτι ακόμα καλύτερο, μπορείς να το αλλάξεις-δεν έχει νόημα να κρίνεις τον παρελθοντικό σου εαυτό με τα μάτια του σημερινού εαυτού σου.



5. Υπενθύμισε κάθε μέρα στον εαυτό σου 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.


Μπορεί να σου φαίνονται μικρά ή αυτονόητα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως τα μικρά πράγματα δεν είναι καθόλου μικρά. Μπορεί να είσαι ευγνώμων που έχεις σπίτι, φαγητό, φίλους, οικογένεια, την υγεία σου ή οτιδήποτε άλλο. Πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο/η, βελτιώνουν τη ζωή σου ή ακόμα και δύσκολες καταστάσεις που σού δίδαξαν κάτι και σε βοήθησαν να ζεις πιο ουσιαστικά. Ακόμα και αν δεν έχεις όσα θέλεις, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων. Βρες μια στιγμή μέσα στη μέρα και πες τα δυνατά στον εαυτό σου ή γράψε τα σε ένα χαρτί και ανάτρεχε σε αυτά συχνά. Κοίτα γύρω σου και παρατήρησε τη ζωή σου αλλά και τον κόσμο. Δες πόσο τυχερός/ή είσαι!


Και αν δεις ότι δεν μπορείς να τηρήσεις αυτές ή όποιες άλλες αποφάσεις έχεις θέσει ως στόχο, ανάτρεξε στο 1.

Ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ίσως δεν είσαι έτοιμος/η. Είναι κι αυτό απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτό!

bottom of page